woensdag 21 maart 2012

Zomertijd

Ik lig op het bed van de CT-scan. De verpleegster frummelt aan mijn infuus om straks de contrastvloeistof in te brengen.
Op het plafond zitten vlekken. Hoe komen er vlekken op het plafond in de CT-scan kamer, vraag ik me af. Zijn dat vlekken van omhoog gespatte contrastvloeistof? Bloed? Lekkage van de etage erboven? (En: welke afdeling zit er dan hierboven?) Of heeft er een patiƫnt last gehad van projectielbraken terwijl hij hier lag?
Waarom staat de klok eigenlijk een uur voor? De zomertijd is toch nog niet begonnen? Nee, anders zou ik hier een uur te laat zijn geweest.
‘Jullie klok staat al op zomertijd’ zeg ik tegen de verpleegster.
‘Oh,’ zegt ze nonchalant, ‘geen enkele klok loopt hier goed, daar kijken we niet eens meer naar. ’
‘Maar na komend weekend staat de klok dan goed, want de zomertijd begint komend weekend,’ zegt haar collega die binnenloopt.
‘Oh, ik dacht over twee weken,’ zeg ik
‘Ik hoop volgende week, want dan heb ik weekenddienst’ zegt ze lachend.
‘Ik google het zo wel even,’ zegt de ander.

Het infuus zit goed, en ik word de machine in geschoven.

De contrastvloeistof loopt in en ik voel een merkwaardige warmte in mijn keel en mijn schaamstreek. Het is de derde CT-scan in het afgelopen half jaar, dus ik weet dat het straks voelt alsof ik mijn plas laat lopen maar dat ik dat niet echt doe. En dat ik in mijn mond de smaak van goedkope, roze lollies zal krijgen.  
‘Ademt u maar in... houd de adem vast’ klinkt het uit een speakertje.
Met ingehouden adem schuif ik langzaam weer naar buiten.
‘We zijn klaar, u kunt zich weer aankleden.’
Als ik mijn bh vastmaak, steekt ze haar hoofd om de hoek en zegt:
‘We hebben even gekeken...’
Ik schrik. Hebben ze al zo snel naar de scan gekeken?  Dat kan toch niet? Is het goed nieuws? Laat het alsjeblieft een keer goed nieuws zijn. Of in ieder geval niet heel slecht nieuws.
‘En?’ vraag ik angstig.
De zomertijd gaat komend weekend in.  

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Herkenbaar...ook die vlekken op het plafond...Altijd spannend, niet de CT-scan, maar de uitslag, en of de verpleegkundige het infuus aangelegd krijg. Meestal mag ik door voor een auditie voor de remake van Christiane F. Met blauwe armen en spuitgaten. Mijn laatste CT scan resulteerde in een PET scan en een zware operatie in januari. Tumor verwijderd. Goedaardig deze keer.

    Sterkte...

    BeantwoordenVerwijderen