zondag 20 november 2011

Carpe diem

Vandaag is het alvleesklierkanker awareness day.
Wat mij betreft is het Alvleesklierkanker awareness maand, ik ben me zeer bewust van het bestaan van alvleesklierkanker.
Er was vanmiddag een concert in de Engelse Kerk in het Begijnhofje in Amsterdam georganiseerd door de Lisa Waller Haye foundation (http://www.lwhfoundation.com). Een club met heel betrokken mensen die proberen alvleesklierkanker eh... op de kaart zetten klinkt een beetje misplaatst, maar, die aandacht voor deze vorm van kanker willen. Daarbij willen ze informatie, hoop en inspiratie aan mensen met deze ziekte geven.
Het concert was een aanslag op het geduld van de kinderen, maar bevriende moeders hadden afleidend materiaal mee en dus werd er tijdens Beethoven, Khatchaturian en Shostakovich driftig gevingerhaakt, vogeltjes gevouwen, memory gespeeld en ge-cut-the-roped.
Aan het eind van de middag was er een paarse-lampjes-zee – net als in 58 andere steden over de hele wereld. Dat vonden de kinderen geweldig, paarse glowsticks waar je ook heel goed Star Wars mee kunt naspelen.

Het was gek om daar te zijn. Liever had ik er niet willen zijn natuurlijk, maar het was goed om met de mensen van deze stichting te spreken en te horen hoe belangrijk hoop is als je zelf alvleesklierkanker hebt. Check. Een van de sprekers zei dat het zo vreselijk deprimerend is als mensen meewarig naar je kijken omdat ze de schrikbarende statistieken rond alvleesklierkanker op Google hebben gezien. Check. Dat het gekmakend is dat artsen zakelijk spreken van 'levensverlenging' alsof het over een voetbalwedstrijd gaat.
Ik heb een heel stuk van het praatje gemist omdat ik natuurlijk weer moest huilen over de afschuwelijke donkere toekomst. Het praatje eindigde met het verhaal over een vriendin van de spreekster die er vandaag graag bij had willen zijn, maar er helaas niet was... brok in mijn keel, nieuwe tranen welden op... maar ze was er niet omdat ze was golfen in Spanje!
Ja, dat wil ik ook! Golfen in Spanje! Vast hartstikke saai, golfen, maar ik kan me even niet leukers voorstellen dan golfen in Spanje. Olé.

De paarse-lampjes-zee was mooi, vooral omdat er zoveel van jullie waren, voor mij, voor Klaas. Dat maakt me blij en droevig tegelijk, zo veel liefde.  Op de borrel na afloop kreeg ik een tas vol cadeau's en iemand die mij een cadeau in mijn handen drukte zei dat ik het allemaal maar moet beschouwen als één groot verjaardagsfeest.
Ik zit nu op de bank met mijn nieuwe pinguinkruik (geweldig! want ik heb steeds koude voeten) en met mijn nieuwe prachtige kashmier sjaal. Droevig gelukkig.
Ik moet slingers gaan ophangen - want het is feest! Carpe diem!

3 opmerkingen:

 1. Wat een mooi verhaal! Carpe Diem!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel Bibian, mooi gesproken. En helemaal niet gek, om die eilandjes van langerhans eens goed op de kaart te zetten.
  Gekmakend lijkt 't me voor je, meegevoerd te worden in iets waarvan je niets maar dan ook niets zelf hebt gewild.
  Iemand die zelf ziek was noemde het: in een geblindeerde koets zitten en met op hol geslagen paarden.
  Je kan over jezelf zeggen wat je wil, maar je bent echt @#$!#$-MOEDIG.

  BeantwoordenVerwijderen