zaterdag 2 juni 2012

Vergelijkend warenonderzoek

Ik lig in bed met buikpijn en vroeg me af of buikpijn erger is dan migraine.  Je moet je dit soort dingen ook niet afvragen, dat is vragen om problemen.
Het is me al eerder opgevallen dat zodra ik denk: ‘al lang geen migraine gehad’ dat er prompt een aanval komt.
Zou dat komen omdat de aanval al ondergronds begonnen is, maar nog niet helemaal doorgebroken, of roep je een aanval over je af door er aan te denken?

Mijn gedachten over migraine worden  onderbroken door de pijn in mijn buik die ik probeer te benoemen. Branderig alsof ik pure alcohol in mijn lever gegoten heb gekregen, stekend en knagend ter hoogte van mijn navel alsof er een beest  uit mijn binnenste naar buiten probeert te graven en een zeurend, uitstralend gevoel in mijn rug alsof ik dagen non-stop heb gestaan.
Een combinatie van die drie. Misselijk. Mijn buik voelt opgeblazen. 
Ik weet niet of ik wil liggen of zitten. Of juist een stukje lopen.
En wat is dat? Hoofdpijn?
Daar komt een migraine-aanval aan.
Het voorzichtige priemen  in mijn linker oog zal weldra overgaan in een gemeen stekende pijn, alsof iemand een dolk in mijn oog ronddraait.
Pilletje.
Ik strompel naar de badkamer op zoek naar de pillen.

Liggen.
Zitten.
Op de grond liggen.
Over het bed hangen.
Zachtjes snikken.
Liggen.

Ik probeer me over te leveren aan de pijn, geen verzet te plegen, maar het lukt niet.
Onder de douche zitten. De douchestralen trommelen geruststellend op mijn hoofd maar de pijn gaat niet weg.
Even later lig ik rillerig in bed.
Een beetje treurig bedenk ik me dat ik nu heel goed vergelijkend warenonderzoek kan doen over wat erger is: hoofdpijn of buikpijn.
Maar dan moet ik opeens overgeven en zijn alle analyserende gedachten weer verdwenen.
 

12 opmerkingen:

 1. Je krijgt het wel voor je kiezen zeg. Het is allebei k*t. In gedachten stuur ik je positieve energie. Geen idee of je er wat mee kan, maar het is het enige wat ik voor je kan doen:(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik lees al lang met je mee en vindt het lastin om een passede reactie te geven. Ik heb in mijn leven vaker met mensen met een terminale prognose te maken gehad. Ik hoop allleen dat je je realiseert dat er veel meer mensen met je meeleven en meelezen dat er gereageerd wordt op je blog. Je zult ongetwijfeld al ervaren hebben dat het voor anderen net zo moeilijk is de juiste woorden te vinden als het voor jou is om je gevoelens te verwoorden naar je omgeving.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bibian, ook ik kamp met migraine aanvallen. Bij mij werken de medicijnen almogran en immigran goed. Als ik deze tabletten in neem dan haalt dat de scherpe kanten van de pijn af. Wellicht ken je de medicijnen niet en is het 't proberen waard.
  Want meid, hoofdpijn is een vreselijke pijn wat er voor zorgt dat je de andere pijn die je (helaas) al hebt dubbel zo erg voelt (is mijn ervaring).
  Heel veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. o bibian wat een toestand allemaal,ik wou dat ik wat pijn voor je kan verzachten.

  ik denk aan je gr marian

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach meis, wat een ellende! Ik wens je een rustige en zo mogelijk pijnloze nacht ... (en daar hoort dan natuurlijk ook een goede zondag achteraan!) Denk aan je.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Pijn is echt niet nodig. Vwb de buikpijn heb je nog de optie van een zenuwblokkade (kleine ingreep). En zijn er geen zetpillen voor de migraine? Als je zo misselijk bent zijn zetpillen vaak heel effectief. Ik hoop echt dat het een tijdelijk dipje is, dat hoor je wel vaker. Sterkte en een big hug.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een nare dag.
  Tegen pijn (lees ook Leer ons stil te zitten van Tim Parks) helpt om je op je ademhaling te concentreren en pijn alleen te constateren, maar er niet in te gaan zitten. Het is goed om te beginnen met ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen.
  Niet alles krijg je weg, maar het is zeker beter te dragen.
  Hopelijk heb je ook weer een goede dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Bibian, lees net pas je blog en ik hoop echt dat inmiddels de pijn in ieder geval minder, liever nog weg, is!
  (pestpokkenpijn!!) Voor je eerlijkheid en openheid heb ik een megarespect!! Wat ik er op zal antwoorden, weet ik vaak niet. Kan ook niet antwoorden, maar dat vind ik helemaal niks, want toch wil ik je laten weten dat ik aan je denk en dat ik echt hoop dat je je in ieder geval een beetje goed voelt!! (Liever nog wat meer dan dat!!) Mijn duimen draaien, een lieve groet van mij!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ah, wat een ellende als je al die pijn krijgt op een dag. Ik voel echt voor je. Ik hoop dat je een goed pijnmiddel krijgt, en dat de pijn ook uit zichzelf naar beneden komt. Ik kan me ook voorstellen dat pijn ook angst met zich meebrengt. Ik woon in een ander werelddeel, (vandaar mijn slecht Nederlands)maar ik lees je blog iedere dag. Zelf door kanker gegaan (remission I hope) je blog maakt me aan het huilen vaak, en ik wouw dat ik iets voor je kon doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel veel sterkte!
  en bedenk maar: ook dit rotmoment gaat voorbij!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Al een aantal dagen niets gelezen. Ik ben benieuwd hoe het met je is en hoop dat je je wat beter voelt. En zoals Shehany hierboven schreef: Pijn is echt niet nodig!! Pijnpoli, zenuwblokkade, zetpillen, het is allemaal voorhanden, dus laat je niet met een kluitje in het riet sturen. Ik hoop dat je snel weer een chocolade cake met de kids kan bakken:))

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben een vaste lezer geworden van je blog. 42 jaar, getrouwd en moeder van 2 kinderen van 8 en 12. Ik zit midden in de onderzoeken naar de oorzaak van mijn alvleesklierontsteking waarbij kanker niet uitgesloten wordt. Wat kan ik schrijven dat niet cliché klinkt? Het is wat Ella zegt: besef dat jouw blog een steun is voor heel veel mensen die je niet eens persoonlijk kent. Mensen zoals ik. Ik hoop dat jou nog veel mooie momenten met je gezin zijn gegund zonder al te veel pijn.

  Als het al weer een paar dagen geleden is dat je iets hebt geschreven, maak ik me zorgen...Ze zal toch niet zo ziek zijn dat....Het is gewoon zo ontzettend oneerlijk........Ik kan wel huilen als ik dit schrijf.

  BeantwoordenVerwijderen