vrijdag 15 juni 2012

Paradijs

Soms ken je een restaurantje waar je zo heerlijk kunt eten. Zo’n fijne en kleine plek die je het liefst aan niemand zou verraden. En natuurljk is het niet echt geheim, want je kunt het gewoon in de Gouden Gids onder ‘restaurants’ vinden en er hangt een uithangbord aan de straatkant, maar het voelt een beetje als een geheim als iets zo mooi en klein is, en niet een onderdeel is van een grote keten.
En omdat mooie dingen mooier worden als je ze deelt, vertel je ze dan soms tóch. Dan zeg je het met de toevoeging ‘dat het heel geheim is’ of ‘dat ze het echt niet verder moeten vertellen’. Een soort compromis dus: je deelt het geheim wel, maar maakt daarmee een beetje geheimer.

Een zo’n geheimpje is hier vlakbij de VU. We waren er al eens eerder heen gewandeld toen we moesten wachten op bloeduitslagen of op een volgende afspraak in het ziekenhuis. Vandaag voelde ik me voor het eerst sinds dagen een beetje redelijk, dus leek het me fijn een ommetje te maken. Het was droog en niet al te koud.
Het ommetje was wel in een rolstoel, al heb ik ook een klein stukje zelf geduwd. We wandelden naar ons geheime plekje: de hortus van de VU. Een kleine, prachtige tuin vol bloemen, kruiden, bijen en bomen; een waar hof van Eden tussen alle lelijke kantoorgebouwen in.
Met vrijwilligers die met liefde voor de planten zorgen, maar ook voor de bezoekers: je kunt er vers gezette thee, tosti’s en honing kopen en je op een bankje voor de kas in een exotische tuin wanen.
Dat is ons geheim. Het geheim dat ik niet aan iedereen wil vertellen, want straks zit het daar bomvol bezoekers en dan is de lol er af.
Maar vanmiddag hoorde ik in mijn rolstoel onder de paradijsvogelbloem, dat
de Hortus plaats moet maken voor een parkeergebouw.
Nu moet ik dus mijn geheim prijsgeven omdat het anders verdwijnt, en aan verdwenen geheimen heeft niemand iets.

Teken de petitie en red de Hortus!
Je kunt er zo fijn even ontsnappen aan het ziekenhuis en de grauwe wereld en onder de stil-schreeuwende paradijsvogelbloem een kopje thee drinken.


http://www.vriendenvuhortus.nl/4 opmerkingen:

 1. Ik gan onmiddelijk tekenen!!! Zo'n plek mag nooi verdwijnen!! Liefs!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gelukkig valt het allemaal mee. Door geldgebrek (dankzij de crisis) kan de VU niet bouwen op de plek van de hortus en zal deze nog zeker tot 2018 blijven bestaan. De petitie is offline gehaald. Wil je toch wat doen voor de hortus, word dan donateur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtig plekje en - zo kan ik me voorstellen - een welkom toevluchtsoord ... Bedankt voor het delen, Bibian!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Even een hartelijke groet van mij, zomaar, omdat ik aan je denk!!!

  BeantwoordenVerwijderen