zaterdag 11 februari 2012

Geur

Als ik weer thuis ben na een ziekenhuisbezoek, vind ik de geur van de pleister op de plek waar het infuus heeft gezeten onverdragelijk. Ellendig en doodmoe op de bank, maakt die geur me bijna woedend.  Gistermiddag ook. Laatste keer in AMC, ik ben overgestapt naar andere oncoloog in ander ziekenhuis. Ik was zo moe. En ik had buikpijn die maar niet weg ging, en zo erg was dat ik alleen maar wilde slapen – maar dan wel zonder dat vieze geurtje. Om acht uur lagen we met zijn vieren in ons grote bed (Swip was uit logeren), rijkelijk besmeerd met Rituals eucalyptus massageolie en VapoRub, om ieder zweempje ziekenhuislucht te verdoezelen.

De geur van de kindertjes toen ze klein waren, melk en honingkoekjes, kan ik me precies herinneren, maar ik zou hem zo graag weer eens ruiken. Of de geur van Klaas in zijn nek, toen ik voor de eerste keer naast hem wakker werd.

Vandaag hoorde ik van een familielid dat ik in 30 jaar niet heb gesproken, dat ik toen ik een peuter was dagelijks bij mijn opa en oma in hun wasserij afgeleverd werd. Ik zou kunnen zeggen, dat ik tegelijk met de vuile was werd gebracht, maar dat weet ik niet zeker.
Ik stond daar in een box tussen de reuze wasmachines en de pakken wasmiddel op muziek van de radio te dansen. In de kast heb ik nog een houten kleerhanger met het opschrift 'Tel. 741259 - Chem. Wasserij "Moderna" - Sumatrastraat 216, Amsterdam'.
Ooit heeft een dj na een optreden van ons bandje een poging gedaan mij te versieren; hij schreef zijn telefoonnummer en adres op een bierviltje. Het adres was hetzelfde als dat van wasserij Moderna. Ik vond het onfatsoenlijk in te gaan op avances van iemand die in de oude wasserij van mijn grootouders woonde – al speelde het zeker ook een rol dat ik de dj in kwestie een vreselijke druiloor vond. En dat hij de verkeerde aftershave gebruikte.

Chem. Wasserij Moderna: het verklaart wellicht de gelukzalige opwinding die ik nog steeds heb het bij het openen van pakken wasmiddel, en zelfs mijn plezier bij het doen van handwasjes op vakantie. Of het verheerlijkt rondlopen in de mega-supermarkten met een overdaad aan merken, varianten en geurtjes die de wasmiddelenfabrikanten maken.  En dan mijn absolute favoriete geur Savon Marseille inslaan. Misschien was dat wel het huiswasmiddel van stomerij-wasserij Moderna, en heeft die geur zich diep in mijn olfactorische geheugen gegrift.

Niet zolang geleden pakte ik een handdoek uit de vakantiekast en rook er aan; het wasmiddel uit Spanje! Ik was weer in Cáceres, in de gammele washokken, naast twee Spaanse vrouwen shirts en onderbroeken aan het wassen in de brandende zon, en het maakte niet uit dat ik kletsnat werd en dat op de hand wassen op een ribbelbord eigenlijk rotwerk is. Volstrekt gelukkig tussen het natte, schone wasgoed.  Hoe simpel kan geluk zijn.

4 opmerkingen:

 1. wat een schrijftalent en gave om de essentie te benoemen.
  een hele fijne geurende avond gewenst,
  liefs,
  Vivian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja geheugen en geur hebben een directe lijn, en ik hou ook zo van lekkere geuren, waaronder marseillezeep. Geluk is zeker iets wat in heel kleine dingen kan zitten, als je je er bewust van bent. De meeste mensen leven er overheen in hun haast.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk om in de warme zon zo'n wasje te doen!
  Fijne herinneringen zijn dat.

  Ik hoop, dat de buikpijn inmiddels weer wat gezakt is.

  PS je schrijft inderdaad heel erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lieve Bibian,
  Al een tijdje heb je niet geschreven op je blog en dat is volgens mij geen goed teken. Al eerder had ik je een wat persoonlijker mail willen sturen maar ben jammer genoeg je e-mail adres kwijt geraakt en het stukje over familie waar ik op gereageerd had(en jij je mail adres als antwoord op had gegeven)is inmiddels verwijderd. Ik ben nog wat oude berichten gaan lezen en deze sprak mij zo aan. Ook bij mij komen de geuren van de stomerij boven als ik deze ruik. Als je het fijn vindt om wat persoonlijker contact te hebben, wil je dan nogmaals je mail adres geven? Wens je heel veel sterkte en kracht toe.
  Lieve groet van Johanna.

  BeantwoordenVerwijderen